Blog picture bar

Wednesday 30 November 2011

Typy na psaní CV/resume v britském/americkém stylu (czech)

Již několik českých/slovenských kamarádů a příbuzných mi posílalo svůj strukturovaný životopis neboli CV (Curriculum Vitae) na kontrolu a přepsaní do angličtiny (britský styl). V tomto článku bych tedy ráda shrnula své zkušenosti s britskou strukturou CV a popsala par tipů, jak napsat to pravé CV. V Británii žiji od 16-ti let a první CV mně pomáhali dát dohromady careers centre v britské škole, po 10-ti letech kariéry v UK jsem potom nasbírala poměrně slušné množství typů a poznatků, které bych prostřednictvím tohoto článku ráda sdílela.


Správný styl

Životopis stylu CV, tedy stručný strukturovaný životopis by neměl přesahovat 2 strany. Ty nejdůležitější informace by měl člověk vždy dát na stranu první, druhou často ani nečtou. Proto je důležité neplýtvat místem. Nadpis bývá zpravidla jméno uchazeče. Všechno vzdělání a pracovní zkušenosti by měly byt řádně a viditelně datované a navzájem oddělené. Vždy datovat od nejnovějšího/posledního na vrchu stránky po nejstarší dole.

CV má být přehledné a čitelné tak, aby se v něm každý byl schopen zorientovat během 2 minut. Je dobré držet vše ve formátu odstavců a "bullet points". Kazda sekce (např. Education, Experience, Language skills, atd.) by měly být viditelně nadepsané nebo oddělené. Je ovšem důležité neplýtvat místem, občas je lepší věci dát dohromady na jeden řádek nebo do odstavce než zbytečně plýtvat řádky na první stránce.

Osobní údaje včetně adresy, data narození (datum narození není vždy nutné či vhodné psát), občanství (to je zase velmi důležité kvůli pracovním povolením, v USA se hodí dopsat i členství EU), kontakt (email, telefon) by měly být první hned pod jménem, ale není nutné na nich plýtvat místem. Ve svém případě jsem to vyřešila jedním dvojitým odstavcem, který dohromady nezabírá víc než 4-5 řádků. Tímto se uvolni místo na důležité a zajímavé informace na první straně a CV přitom neztratí na kráse.

Někteří občas radí dát na začátku CV "Personal statement", ze zkusenosti vím, že toto je kapku hloupé, jelikož to nikoho nezajímá a zbytečně to zabírá místo na první straně. Něco o sobě nebo podobný text je dobré uvést v cover letter (který by neměl přesáhnout jeden paragraf na "unskilled jobs" a stránku pro prestižní firmy a univerzity), ale určitě bych to nedávala do CV pokud to daný zaměstnavatel přímo nevyžaduje.

Také je velmi důležité si uvědomit, na jakou práci se člověk hlásí a co by tak o něm chtěli z CV vyčíst. Pokud se někdo hlasí na pozici servírky, tak nebude potřeba rozebírat titul inženýra ať ho má nebo ne. Na práci, kde je potřeba dlouhodobá praxe v oboru (např. inženýr) je potřeba nejdřív dát na první straně "Work experience" a potom teprve "Education". Pokud se ovšem někdo hlásí na další studium (např. doktorát) nebo na studentskou stáž, tak je dobré nejdřív dát vzdělání (nejnovější navrchu, ať dosažené nebo ne) a pak teprve další brigády nebo stáže a projekty, které student dělal v minulosti. Někdy se dokonce hodí něco vypustit, na nekvalifikované práce (když se třeba vzdělaný člověk jde do ciziny naučit jazyk a jde dělat někam za bar nebo do kuchyně) je dobré vypustit detailní informace o vyšším vzdělání, které mohou občas odradit. Zatímco, když se člověk hlásí po studiu na pozici investičního bankéře, tak nenapíše, že byl rok pracovat jako au-pair ve Francii (stačí například napsat francouzštinu do "Language skills" a detaily se vyřeší při pohovoru). Je velmi důležité psát vhodné CV na každý typ pozice zvlášť, jedno CV pro všechno není vhodné!

Taky se hodí uvést jakékoliv aktivity, ať člověk pomáhal vést nějakou společnost nebo klub na univerzitě, vyhrál nějakou tu matematickou olympiádu nebo debatní soutěž, reprezentoval školu ve volejbalu, pomáhal v nemocnici v Africe, nebo jezdil učit na letní tábory jako vedoucí, vše se počítá. Občas se hodí pochlubit i těmi nejpodivnějšími koníčky, díky kterým pak jeho CV vystoupí z šedi davu.

Často je vhodné/nutné uvést detaily lidi, kteří nám dají doporučení-reference nebo "letters of support" - referees. Ve většině případů stačí uvést jen jména a instituce, kde působí. Někdy se ovšem hodí dát i telefonický a/nebo emailový kontakt, to záleží na typu práce a člověk toto musí posoudit sám pro každý určitý případ.

Typicky rozvrh CV je tedy následující:

- Name (nadpis)
- Personal details (address, telephone, email, date of birth-optional, nationality)
- Experience/Employment history (work, full-time and part-time jobs, internships- staze, etc.)
- Education (high school, college, university-undergraduate, postgraduate)
- Skills (languages, computer skills, driving licence)
- Other awards, achievements and qualifications (competitions, certificates, student projects, etc.)
- Interests (hobbies, sports clubs, music bands, membership of societies and clubs as well as professional bodies, etc.)
- Referees

Education a Work experience se mohou přehodit podle typu pozice, na kterou se člověk hlásí.

Další užitečné informace najdete na:


Co nedělat, aneb typické české/slovenské chyby

V žádném případě nevkládat žádnou grafiku, editaci nebo fotografie. Většinou to působí neprofesionálně až vlezle. Občas vídám, že si holky (i kluci) dávají na CV fotografii, což vypadá velmi pofiderně, v Británii je nepsané pravidlo, že vzhled není to nejdůležitější. Teď nemluvím o profesionálním vzhledu, který se testuje při pohovoru, kam by si člověk měl vzít oblek a pěkně se učesat, ale spíš mám na mysli to, že typický Britský zaměstnavatel si sám řekne "proč si ten člověk myslí, že je jeho vzhled zrovna tak důležitý?". Jedna se pravděpodobně o kulturní záležitost, ale ze zkušenosti vím, že foto na CV většině Britů přijde divné a sami by ho tam nedali. I toto pravidlo ma své výjimky, v některých případech, např. au-pair, je fotografie vyžadována přímo v inzerátu, tedy se muže přidat i do CV. Také jsem viděla, že lidi občas dávají různé pozadí a grafiku do CV, to je taky zle. Vypadá to, jako by se člověk zasekl v devadesátých letech, kdy poprvé objevili Microsoft Word Art, je to neprofesionální, nešetrné na tiskárnu a hodně subjektivní v ohledu na vkus. Nejlepší CV je černé písmo na bílém podkladu v jednoduchém fontu (žádné Comic Sans nebo podobné), písmo by mělo být čitelné (10 nebo 12 pt), pokud se používá diakritika, tak je potřeba otestovat na anglickém počítači.

Nikoho nezajímají rodinné údaje (rodiče, sourozenci a pod.). Viděla jsem, že lidi občas dávají informace o matce a otci, poškrtat, vypadá to divně (jako by si někdo říkal o protekci na základě postavení rodičů? To se sice děje, ale na CV si to nikdo nepíše :P) a nikoho to nezajímá. Také je ve většině případů nevhodné psát svoje pohlaví či "gender", zavání to diskriminací a ve většině zaměstnání by to nemělo byt důležité (ale i zde se najdou výjiky). Navíc takovou informaci je velmi jednoduché odhadnout ať podle jména nebo vygooglovaním profilového obrázku na facebooku, tudíž to zbytečně zabírá řádek.

Data vzdělání i zkušenosti (práce, brigády, stáže, atd.) by vždy měly být v inverzním pořadí, tedy od nejnovějšího na vrchu stránky po nejstarší vespod. Budoucího zaměstnavatele většinou nejvíc zajímá, co se dělo naposledy, ne kam člověk šel v šesti letech na základku :P.

Nadpis Curriculum Vitae je zbytečný, to je zase každému jasné. Nejvhodnější nadpis první strany je jednoduše jméno uchazeče.

Brity vůbec nezajímají tituly před jménem, proto není vhodné psát Ing. nebo Mgr., stejně jim tyto tituly nic neřeknou. V nejlepším případě se mi stalo, ze si to Britové spletli se jménem a od té doby nazývali kamarádku v emailech "Dear Ing.", proto je dobré se toho vyvarovat. Jediný přípustný titul, který se v anglosaských zemích dává před titul je "Dr." ať už medik nebo PhD, ale i to se často vypouští, jelikož to v některých situacích může byt považováno za chvástání. Pokud je nutné tituly vypsat kvůli typu práce, tak tento formát je nejlepší a nejsprávnější:

Dr. Ales Novak, BSc, MEng, PhD

nebo

Andrea Kralikova, Mgr.

Akademický životopis

Jak se dá předpokládat akademické CV je úplně jiná záležitost. Důraz se musí klást na vzdělání, výzkumné projekty, analytické schopnosti a podobně. Akademický životopis již není omezený délkou, ale pravidlo důležitých, nejnovějších informací na první stránce stále platí. Akademik musí umět ve svém CV stručně popsat (jeden paragraf) své projekty ať už se jedná o diplomovou práci, PhD projekt nebo nejnovější projekt na post-docu. Z popisu musí být jasné, co uchazeč v projektu dělal a do jaké úrovně to byla jeho/její práce.

V tomto případě se hodí popsat každý projekt zvlášť aspoň pár slovy. Cokoliv relevantního, co člověk udělal navíc mimo přednáškový sál nebo teaching laboratory ho může dostat na ten nejprestižnější doktorát nebo post-doca. Pokud se uchazeč podílel na letní škole v daném oboru, přednášek na konferenci nebo pomohl přeložit knihu, tak je důležité to vše pěkně rozepsat, protože tím se odliší od dalších uchazečů, kteří možná mají lepší známky, ale nemají nic navíc. Na vědeckých oborech, především při hlášení se na doktorát, je velmi důležité mít různé letní a jiné projekty a vědecké stáže. Nejúspěšnější uchazeči pracovali někde v laboratoři nebo dělali asistenta nějakému profesorovi. V žádném případě se nevyplácí podceňovat veškeré aktivity navíc.


2 comments: