Blog picture bar

Monday 26 August 2013

Praktické informace o práci a vízech v USA (Czech)

Práce a život v zahraničí je pro kohokoliv velkým přínosem, v dnesní době mohou Ceši volně pracovat v mnoha zemích světa, USA ovšem stále zůstává jednou ze složitejších možností. Kdokoliv, kdo nemá v USA Green Card (GC) nebo závislé vízum, na které je možné pracovat, např.: J-2, si v USA musí vyřídit vlastní pracovní vízum. Existuje velké množství pracovních víz a jejich nároky se silně liší podle jednotlivých případů, úrovně vzdělání, praxe, oborů, atd. USA dává pracovní víza především vzdělaným inženýrům, úspěšným vědcům, sportovcům, umělcům/hercům/hudebníkům, modelkám, investorům, bankéřům/ekonomům atd. Existují ale i jiné možnosti. V tomto článku popisuji co nejširší záběr mozností práce v USA.

Bohužel neexistuje žádný recept, jak najít zaměstnavatele v USA. Většinou pokud člověk na takovou možnost má, tyto příležitosti se naskytnou samy. Povětšinou toto jde přes kontakty a všeobecnou povědomost o schopnostech daného člověka, např.: pokud je známý sportovec a agent mu zařídí místo v klubu v USA, vědec prezentující na mezinárodních konferencích, „Headhunting“, specializované „job sites“ pro technické obory, LinkedIn, atd. V mnoha prípadech take stací odpovedet na specializovane inzeraty a pracovní nabídky. Hodne dobra a casto pouzivana moznost je jet do USA pracovne pres transfer vramci firmy, pro kterou jiz pracujete napr. v CR a pak vas akorat vyslou na pobocku v USA. V techto pripadech vyrizuje zamestnavatel viza L-1. V každém případě ale musí zaměstnavatel uřadům prokázat, že na vase místo nemohl najit Američana se stejnou kvalifikací a proto se větsina takových víz dává jen vysoce specializovaným pracovníkům. 

V žádném případě nelze získat pracovní vízum v USA, pokud plánujete pracovat jako uklízečka, zedník, řidič náklaďáku nebo barman/číšník. Existují ale možnosti pro sezonní pracovníky např.: „camp counsellor“, tj. vedoucí na letních táborech, letní stáže (víza J-1), sezónní práce v zemědělství (víza H2A) nebo jiné sezónní práce jako plavčík, sportovní coach, atd. (víza H2B). V mnoha případech sezónních prací není potřeba, aby byl člověk studentem. Další dobrá a legální možnost jak jít na nějakou dobu pracovat do USA je také program Au-pair přes J-1 víza. Existuje i mnoho specialn
ích programu např. pro studenty, viz. odstavce dole.

Veškerá (nejen) pracovní víza je potřeba vyřídit jedině ze zahraničí, tedy nejde přijet do USA jako turista (např. ESTA visa waiver, nebo turistick
é vízum B-2), a pak doufat, že vás někdo zaměstná, to je silně protizákonné. Pokud vám někdo slibuje, ze zařídí "pracovní povolení" na místě, jedná se zcela jistě o podvodníka. Je tedy potřeba nejdříve najít zaměstnavatele, program či agenturu, která vás bude sponzorovat. Jakékoliv potřebné dokumenty na vystavení daného víza pak vyřídí zaměstnavatel nebo agentura, vy pak akorát s těmito listinami zajdete na konzulát USA, kde vám víza vystaví. Do USA můžete vycestovat až od začátku doby platnosti víza. Pozor! Většina pracovních víz je vydávána pro určitou pozici, nesmíte tedy během pobytu měnit zaměstnavatele nebo mít další zaměstnání, vyjimkou zde jsou např. zavislá víza J-2 a L-2.

Pracovní víza do USA


Dříve platilo, že na některých vízech J-1 (např. pro vědecké/technické pracovníky) bylo nutné se vrátit do Česka na 2 roky, tzv. „two-year home residency requirement“, než mohl člověk žádat o další vízum J-1. Toto pravidlo bylo zrušeno Českou republikou při reformě vízové politiky mezi USA a Českou republikou na podzim 2009. Bohužel jsem se ještě setkala s případy, kde různé sekretářky pořád tvrdily, že to takt je … není. Já jako fyzik dostala své druhé J-1 vízum bez návratu do ČR (můj formulář DS-2019 přímo říká „NO two-year home residency requirement“), i když se původní pravidla návratu domu vztahovala na můj případ. Ovšem, toto pravidlo stále platí pro určité typy těchto víz, např.: pro držitele vládních stipendií jako Fulbright (http://www.fulbright.cz/). Nedávejte tedy jen na to, co říká nějaká sekretářka, tyto informace pořádně ověřte zde: http://travel.state.gov/visa/temp/types/types_1267.html#twoyear a popřípadě se ptejte přímo na konzulátu.

Zde je také důležité podotknout, že manžel(ka) držitele víza J-1 automaticky dostane vízum J-2, na které mohou volně pracovat či studovat bez omezení v USA, zatímco partner držitele víza H1B dostane vízum H-4, na které se pracovat nesmí. Držitel víza J-2 si může zažádat po příjezdu do USA o pracovní povolení přes US Citizenship and Immigration Serice (USCIS), musí prokázat, že jeho potenciální výdělek není stěžejní pro přežití páru/rodiny v USA, vydání povolení pak zpravidla trvá 2-3 měsíce. Další výhodou některých víz J-1, specificky pro výzkumníky je, že dva roky nemusejí platit daně z příjmu na území USA na základě daňové dohody („tax treaty“) mezi Českou republikou a USA. Pokud této možnosti chcete využít, neplýtvala bych penězi za právníky, stačí si nechat vystavit daňový domicil v ČR pro USA.

Specialní víza:

Work & travel USA, stáže a sezónní práce

Studenti mají mimo jiné i nárok v USA pracovat na pár měsíců přes tzv. program „Work and Travel“. Víza J-1, pak vyřizují buď agentury nebo přímo zaměstnavatelé. Toto je určitě ideální zkušenost, dobrý způsob jak se naučit jazyk a poznat svět. Některé sezonní práce a stáže (trainee/internships) jsou otevřené i pro nestudenty.


Další stáže pro studenty i nestudenty:

Podobné stáže nejsou jen super způsob, jak cestovat a cvičit angličtinu, ale v dnešní době jsou skoro nezbytný základ pro dobrou kariéru, umožní vám získat potřebné zkušenosti v oboru a kontakty/reference.

Existují i jiné způsoby jako vzít si (na oko) Američana nebo "Green Card Lottery", ale osobně bych je nebrala moc vážně, není to zrovna nejpravděpodobnější cesta jak v USA legálně zůstat. 

Au-pair

Divky (obcas i mladi muzi) ve veku 18-26 let mohou vyjet do USA jako Au-pair, tj. pece o deti ci starsi lidi s pobytem primo v rodine. Vetsinou se vyzaduje pomerne dobra znalost jazyka, dokoncene stredoskolske vzdelani a ridicsky prukaz. Uchazec musi jet pres agenturu, ktera zaridi viza J-1 i praci/ubytovani v rodine. Za poplatek agentura vyridi viza, umisteni v rodine, zdravotni pojisteni a podporu koordinatora behem pobytu. Pobyt byva na 3 az 12 mesicu, ale da se prodlouzit az na dva roky. Vramci programu je i studium na jazykove skole. Hostitelska rodina zaplati letenku, stravu a zajisti vlastni pokoj a kapesne placene kazdy tyden. Au-pair ma moznost cestovat 30 dni po ukonceni pobytu.

Další informace a agentury:

Studenti

Studentské vízum F-1 umožňuje pracovat jenom ve velmi omezeném rámci, většinou jen práce na kampusu univerzity na max. 20 hodin týdně a cokoliv jiného je zase ilegální. Po dokončení vysokoškolského studia v USA mají studenti nárok v USA zůstat nějakou dobu a rok pracovat v oboru studia přes program Optional Practical Training (OPT). Pokud se jedná o obor technický tato lhůta trvá až 18 měsíců.
Výborně zpracovaná stránka o pracovních možnostech pro zahraniční studenty na amerických VŠ je na:
Další informace o studiu v USA naleznete zde:

Ilegální práce v USA

Ilegální pobyt v USA v žádném případě nedoporučuji. Pokud je zde někdo ilegálně, tak mu hrozí vysoká pokuta několik tisíc dolarů, záznam v rejstříku, zabavení majetku nabytého na území USA, zmrazení amerických účtů, možná vězení a určitě vyhoštění ze země a zákaz vstupu až na 10 let. Takovy zaznam muze take znemoznit nebo zkomplikovat ziskani pracovnich a jinych viz v USA do budoucna. Zaměstnavateli pak podle loňské novely zákona pokuta několika tisíc dolarů a zabavení licence. Ilegální práce je tvrdé porušení federálních zákonu! Dnes již i pro zaměstnavatele.

V USA jsem potkala hodně mladých naivních lidí, kteří zde mají nasazené růžové brýle a sundají je často, až když už je pozdě. Neříkám, že v USA je život špatný, jen hodně záleží na situaci a člověk si musí upřímně zvážit své možnosti. Rozumný člověk si umí pořádně porovnat veškeré pro a proti. USA určitě není tak dobré místo pro lidi s nižším příjmem, co dělají manuální práce, na kterou není potřeba vzdělání nebo určité schopnosti. Takoví zaměstnavatelé prakticky nikdy neposkytují zdravotní pojištění a žádné jiné výhody a platy se pohybují na pouhých 10-20 dolarech za hodinu, což ve velké části USA nestačí na důstojný život. Celkové náklady na slušný život pro jednu osobu v USA se pohybují od 25 tisíc dolarů na rok a výše,
to je bez zdravotního pojištění a nákladů. Životní náklady se liší podle lokality, dražší je New York City a Los Angeles, kde nájem jen za jednu místnost přijde normálně na 1000 dolarů měsíčně, než třeba nějaká vesnička v Nebrasce. Průměrný plat je v USA 40 tisíc dolarů ročně, což dostávají lidé se vzděláním, manuální práce bývají v rozmezí 20 – 40 tisíc dolarů ročně, daně z příjmu se pohybují kolem 20 – 30%. Mnozí ilegální pracovníci preživají s menšími platy i výdaji, ale většinou se jedná o dosti až nedůstojné životní podmínky, kdy vyložene spíte na zemi pohromade s mnoha dalšími lidmi a vaše strava je založená na jedné navstěvě nějakeho fastfoodu denně, v tom případě se dá ušetřit: http://www.omicron.cz/amerika/hnizdo/praceusa/Bilance.htm (Upozornění: tyto ceny jsou príliž nízké, někdy i méně nez poloviční než současné/reálné, jelikož toto jsou často i víc než deset let staré články.)

Hlavní nevýhoda či riziko ilegality v USA je ovšem vysoká pravděpodobnost, že naletíte a budete na milost všemožným podvodníkům a mafiánům/bossům. Už jsem za ty roky viděla hodně: 
Tyto tvrdé příběhy jsou mnohé starší, od té doby se ale situace ještě zhoršila, udeřila krize a nezaměstnanost stoupla na 10%, platy šly dolů a především se hodně přitvrdily zákony a opatření proti ilegálním přistěhovalcům. Upozornění: ceny zmíněné na serveru "omicron" jsou príliž nízké, někdy i méně nez poloviční než současné/reálné, jelikož toto jsou často i víc než deset let staré články.

Další informace o legalní a ilegální práci v USA:

Pokud nemáte možnost zažádat o jedno z víz pro studenty, špičkové odborníky, sportovce, umělce, či sezónní práce, tak vám spíše doporučuji vycestovat kdekoliv do zemí EU, Kanady, Nového Zélandu, Austrálie a mnoha dalších zemí, kde pracovat legálně není problém, platy bývají vyšší, když se sečtou veškeré náklady na život, zdravotnictví atd. a především je to bez rizika. Nemusíte byt studenti, abyste mohli vyjet do Kanady nebo na
Nový Zéland, ale na program Work and Travel/Working Holiday v těchto zemích existuje věkové omezení do 36-ti let:


Malé varováni na závěr, to že USA je největší ekonomika na světe neznamená v žádném prípadě, že zde jsou automaticky ty nejvyšší platy a nejlepší životní úroveň: 
A už vůbec ne pro ilegální pracovníky: 


Pozor na zdraví! 

Lidé v nižších příjmových skupinách, povětšinou manuální práce jako je úklid, práce v McDonalds, Walmart, atd. v USA normálně nemají nárok na zdravotní pojištění od zaměstnavatele. Tito pracovníci, pokud jsou v USA legálne, mají nárok si vyřídit pojištení přes "Affordable Care Act"  (ACA, neboli "Obamacare"), nebo po třech letech v USA žádat o Medicaid. Legalní pracovníci ve velkych firmách, univerzitách a mnoha jinych programech mívají v USA od zaměstnavatele či sprostředkovatele zajištěné zdravotní pojištění, ale i tak se připravte na poměrně vysoké poplatky ("copay" a "deductibles"). Pokud jedete na sezonní práce, au-pair, či Work and Travel a váš zaměstnavatel, agentura, nebo program nehradí zdravotní pojištění, tak urcitě doprucuji si vyřídit cestovní zdravotní pojištění doma. Pozor! napr. na vízech J-1 je zdravotní pojištění povinné a pokud ho nemáte, porušujete zákon. 

Platit zde za péči je neuvěřitelně drahá záležitost, jenom pojištění se pohybuje kolem 1000 dollaru na měsíc a tím to nekončí. Někteří rádi argumentují, ze zde platíte za kvalitu, což není pravda. Péče tu určitě lepší není, zažila jsem zdravotnictví ve Švédsku, Německu, Británii, Česku a USA, a když to porovnám, tak je USA těžce pozadu a ceny jsou desetinásobné. Toto není dobré podcenit, každá hloupost, ať se jedná o vytržení zubu nebo krevní test až po zlomenou nohu nebo operaci slepého střeva se může pohybovat v cenových relacích od 100 po 100 000 dolarů! Měsíční sazby za zdravotní pojištění bez pomoci zaměstnavatele mohou jít i přes 1 000 dolarů, záleží na společnosti a vašem zdraví. I s pojištěním ovšem bývají sazby neuvěřitelně vysoké kvůli tzv. "copay“, které může být velké procento z vypočítané ceny zákroku – povětšinou je to plná cena zákroku, kdyby byl vykonán v Evropě: http://www.washingtonpost.com/blogs/wonkblog/post/why-an-mri-costs-1080-in-america-and-280-in-france/2011/08/25/gIQAVHztoR_blog.html

Další informace/odkazy o hledani práce v USA naleznete zde:

Tento clánek není psán za ucelem odradit od práce a zivota v USA, ba naopak, v něm chci přiblížit možnosti, o kterych třeba ne každý ví. Zároven je ovšem důležité si byt vědom reality a při takovém velkém životním rozhodnutí stát nohami pevně na zemi. Amerika určitě přináší mnoha lidem velké množství příležitosti a může to byt to nejlepší dobrodružství života. Ja jsem sem prijela pracovně již podruhé a moc si to užívám. Je to životni zkušenost k nezaplacení a každemu přeju, aby mu to také vyšlo. Možností je opravdu hodně a někdy se vyplatí vyzkoušet jednu z těch (zdánlivě) slozitějších, hledat to zprávné vízum a místo pro vás. Jen budtě opatrní a nepodporujte podvodníky z vlastních úspor a za cenu vlastního štěstí.

Hodně zdaru!

Katka
 

DISCLAIMER: Autorka článku (Kateřina Falk) není imigračním právníkem a v žádném případě netvrdí, že tyto informace jsou úplné. Každé tvrzení obsahuje i odkaz na další informace a zdroje. Tedy používejte tento článek pouze jako rozcestník na seriózní zdroje informací, ne jako právní radu.

Článek také vyšel na stránkách Cestovaní po USA: http://www.cestovani-po-usa.cz/viza/pracovni-viza-usa.html

11 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ptala si se proc nedoporucuju GC lottery. Ne, ze bych ji nedoporucovala, urcite proc to nezkusit? Ale clovek si to musi dosti promyslet. Jakmile GC ziska, musi se okamzite do USA stehovat, hledat praci, bydleni a zacit platit dane. V nekterych pripadech toto muze byt hodne dobre, ale v jinych to nemusi byt zrovna "vyhra". Hodne zalezi na vasem vzdelani, jestli mate v USA nejake zazemi, jak umite anglicky a jake moznosti v USA mate. Pokud planujete delat manualni prace ve skladech, restauracich, supermarketech, atd. a tim zaradit se do nizkych platovych sfer v USA, tak tento krok urcite nedoporucuji, jelikoz na tom financne pravdepodobne budete hure nez ve vetsine statu EU, Kanade, Australii a jinych vyspelych zemich. Pokud jste vdelany ekonom, inzenyr, doktor atd. tak mate urcite vyhlidky lepsi, ale v takovem pripade GC lottery nepotrebujete, protoze ziskat pracovni vizum neni problem. Jinak, GC ma dalsi nevyhody, pokud z USA odejdete na delsi dobu, automaticky o ni prichazite, takze to cloveku dosti svazuje ruce ohledne dalsiho cestovani a stehovani se. Jako ve vsem, je potreba kazdy takovy krok poradne promyslet.

      Delete
    2. Díky moc. Myslím, že ne jenom mně tento článek moc pomohl.

      Delete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  3. Dobrý den,

    kéž by bylo na internetu takhle obsáhlých článků více :) Je koukám, že mezi agenturami nemáte uvedenou Czech-us, která je jedna z největších na českém trhu.

    Navíc ji můžete uvést jako Affiliate partner a z každého člověka získat provize. Více informací na http://czech-us.cz/onas/stante-se-affiliate-partnerem/

    Ať se vám daří :)

    ReplyDelete
  4. Also recommend this sites for reference in regards on questions about visas and immigrations.

    https://travel.state.gov/
    https://visahelp.us.com/
    https://visaguide.world/

    ReplyDelete
  5. For students wanting to work in the US you can opt for applying a working while while studying in USA on an F1 visa. This visa program lets international students study and work in the US at the same time but having a benefit to work also has a limitations with regards to working conditions.

    ReplyDelete
  6. Tyjo, právě práce v zahraničí mě vždycky hrozně lákala. Myslím si ale, že třeba já bych měla asi problém s jazykovou bariérou. Angličtina totiž není zrovna mou silnou stránkou. Je ale pravda, že ve své současné práci jsem vlastně docela spokojená a zatím se po žádné lepší nekoukám. Taky jsem v ní teprve chvíli. Povedlo se mi ji najít před půl rokem přes tento pracovní portál.

    ReplyDelete
  7. Do USA jsem chtěla jet taky, ale přišlo mi to moc složité a daleko, tak jsem jela nakonec do Anglie a byla jsem nadšená. Poznávání cizích zemí a lidí mě baví :-) . V Anglii jsem si našla kamarády, tak bych se tam chtěla jet ještě někdy podívat. Už to tak pro mě nebude tak úplně cizí země :-) . Občas si pošleme nějaký dárek a vzkaz, abychom byli stále v kontaktu :-) . Jsem ráda, že je v dnešní době možná přeprava zásilky do zahraničí a tím i dobrý kontakt se světem :-) .

    ReplyDelete